Nieuwe artikelen

Scheiden en de grote vakantie

Gelukkig! De vakantie is weer (bijna) voorbij. Gelukkig voor mensen die midden in hun (voorgenomen) scheiding zaten in deze grote vakantie. Dat is behoorlijk uitdagend!

De vakantie is voor veel mensen in echtscheiding een hele moeilijke periode waarin je moe bent van een jaar werk en schoolgaan en toe ben aan ontspanning en spelen, maar door een van de meest traumatische ervaringen van je leven moet gaan.

De kinderen zijn vrij en het moet ‘leuk en gezellig zijn’. Hoe doe je dat in je eentje? Zijn jullie toch nog samen op vakantie gegaan ‘voor de kinderen’?

Of ging je de eerste keer alleen op vakantie met de kinderen en was je vervolgens voor het eerst een lange periode zonder kinderen (en de kinderen zonder jou)?

Hebben jullie van te voren kunnen overleggen hoe de vakantie voor de kinderen en jullie zelf ontspannen en misschien zelfs ‘leuk’ zou kunnen worden ondanks de scheiding? Wat daar voor nodig was?

Of  kwamen jullie in strijd en hebben jullie het niet kunnen opbrengen om samen te werken voor de kinderen. Zijn ze verdrietig geweest tijdens de vakantie of zijn de kinderen halverwege op de parkeerplaats verwisseld van auto om met de ander mee te gaan of erger…twee keer naar Zuid-Frankrijk/ Italië gereden? Hebben zij de andere ouder niet mogen/durven bellen? Het gebeurt allemaal.

Mediation en vakantieplanning

In lopende mediations staan we altijd expliciet en uitgebreid stil bij de vakantie want escalatie ligt op de loer als er geen duidelijkheid is. Een duidelijk structuur en goede afspraken scheelt erg veel is de ervaring. Afspraken over vakantieplannen en informatie over wat er bij komt kijken is heel behulpzaam. Hiermee is echtscheidingsmediation altijd ook een vorm van coaching. Waarom zouden ouders immers alles zelf moeten uitvinden. We delen wat we inmiddels weten over alle aspecten van scheiding.

Vakantie afspraken gaan o.a. over paspoorten, gezag papieren voor het reizen met kinderen alleen; bel-afpraken; informatie-uitwisseling tijdens de vakantie; verzekering; heimwee; overdracht na de vakantie; intro en titel nieuwe partners; verdriet en rouw; tijd voor jezelf…etc. Om maar een aantal dingen te noemen. Een hele opdracht voor ouders. Daarbij kan men wel wat hulp gebruiken.

Als het kan ronden we ouderschapsplannen daarom vast voor de vakantie begint af, zodat er een duidelijke structuur is en goede specifieke afspraken en ermee geoefend kan worden. Ook leggen we vaak een afspraak vast voor na de vakantie om te bespreken hoe het gelopen is tijdens de vakantie. Dit geeft rust: het kan straks allemaal besproken worden! Je kunt het kwijt in een veilige context.

Deze week komen de eerste ex-partners weer terug in de praktijk en ik hoop dat hun afspraken hebben gewerkt. De eerste die ik heb gesproken hadden goede tips, die ik hieronder zal delen. Van sommige merk ik dat zij een stapje verder zijn in hun scheidingsproces. Andere stellen zijn boos geworden omdat de vakantie hen tijd heeft gegeven om te beseffen dat de scheiding definitief is geworden. En sommige dingen zijn misgelopen.

Je plant en dan gebeurt het leven

Ook zijn er al weer een flink aantal nieuwe aanmeldingen van mensen die zo snel mogelijk willen scheiden nu de vakantie rampzalig is verlopen. Pijnlijk.

Het fijne van mediation is dat er in ieder geval duidelijk gaat worden of er echt geen weg terug is. Het lijkt soms erger dan het is. Hoewel de meeste scheidingsvoornemens ook op scheiding uitdraaien, heb ik in de afgelopen jaren toch een aantal keren mogen meemaken dat mensen het opnieuw gingen proberen met meer inzicht.

Enkele ouders kwamen in mijn praktijk deze zomer tot prima oplossingen.

  • Ouders hebben afgesproken om vier weken op vakantie te gaan met de kinderen, waarbij allebei de ouders om en om een week met de kinderen in de tent zaten. De kinderen bleven op de camping en zagen beide ouders en konden delen wat ze daar mee maakten en de ouders wisselden en hadden zo ook een ontspannen tijd en niet zo’n groot gemis.
  • Andere ouders zijn niet op vakantie gegaan, maar zijn gaan oefenen met de omgangsregeling (co-ouderschap). Zo konden de ouders en de kinderen er in alle ontspannenheid aan wennen. In de dagen dat de kinderen bij de ene ouder waren werden allerlei ‘vakantie’ dingen ondernomen.
  • Ouders die al een tijd aan het scheiden waren en maar niet tot goede afspraken kwamen zijn deze zomer gaan samenwerken door moeder 6 weken met beide (grotere) kinderen naar familie in het buitenland te laten gaan waaraan vader meebetaalde. Dit in plaats van het gegeven van de afgelopen jaren dat de kinderen werden verdeeld over vader en moeder (allebei 1). Vader heeft dit keer door kunnen werken en gaat nu in de herfstvakantie met beide kinderen en in de meivakantie. Eerlijk én gezellig voor de kinderen.

Als je je uiterste best doet om samen te blijven werken als ouders in het belang van de kinderen hoeft een scheiding geen ramp te zijn!

Arlette Booms

About the Author

The Author has not yet added any info about himself

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *